Friday, May 1, 2009

Inspiration: Amish

Zettelkasten

The Istanbul performance center garajistanbul was home to a spirited and elegant fashion show Monday evening. Simay Bülbül introduced her spring/summer 2009 women’s collection, while Hatice Gökçe’s men’s line made its way down the catwalk. Ümit Ünal, the final designer to present his pieces, showed an entire collection for both men and women.

Ünal named his new collection "A Place on Earth." The theme of his show was based on the Amish and Mennonite sects, a group with a population of 170,000 people, mostly living in Ohio and Pennsylvania in the United States. Known for holding onto a traditional way of life, refusing to use electricity and traveling by horse-cart, the Amish and Mennonite people migrated to the United States from Switzerland in the 18th century because they did not want to participate in a war.

The men in Ünal’s show wore jumpers, jeans and tricots, while the shy-acting women donned long navy-blue, gray or black dresses and small hats.


This collection is going to be put up for sale in Paris, Tokyo, London, and Amsterdam this October.

This theme and the pictures reminded me few things:

***
garajistanbul geçtiğimiz Pazartesi akşamı heyecan dolu ve oldukça zarif bir moda şovuna ev sahipliği yaptı. Simay Bülbül ilkbahar/yaz'09 kadın kreasyonunu, Hatice Gökçe ise erkek kreasyonunu tanıttı. Gecenin son defilesi ise Ümit Ünal'ın idi.

Ümit Ünal ‘’Dünyada Bir Yer’’ adını verdiği projesin
de Amish-Mennoite adlarıyla tanımlanan yaygın olarak Amerika’da Ohio ve Pennsylvania’da yaşayan, yaklaşık 170.000 nüfusa sahip, teknolojiye ve modern dünyanın getirdiklerine ‘’hayır’’ diyen, hala 1506 yılında başlayan yaşam biçimlerini devam ettiren, at arabalarını tercih eden, elektrik kullanmayan, geleneksel metodlarla tedavi olan bir topluluğun hikayesini anlatıyor.

Koleksiyonunda Amishlerin giyim tercihlerini bize sunan Ümit Ünal erkekler için tulumlar, içlikler, triko ve gömlekler, kot pantolonlar ve at figürlü baskılar kullanmış. Kadınlar için uzun mavi, lacivert, gri elbiseler tercih etmiş.

Ümit’in Amishleri anlattığı bu koleksiyon 2009 Ekim ayında Paris, Tokyo, Londra ve Amsterdam’da alıcılarına sunulacak.

Bu konunun bana hatırlattıkları:

1. Straw Hats/Hasır Şapka

You have to have one this summer.

***

Bu yaz bir tane edinmelisiniz.

2. Old Sturbridge Village/Sturbridge Köyü


We went there in 2005 October. Fabulous place to visit! Not far from Boston.

***

2005 Ekim ayında gitmiştik. Harika bir yer, Boston'a çok da uzak değil.


3. American Gothic/Amerikan Gotik


American Gothic is a painting, which
I've got to see at The Art Institute of Chicago, by Grant Wood from 1930. Portraying a pitchfork-holding farmer and a younger woman in front of a house of Carpenter Gothic style, it is one of the most familiar images in 20th century American art and has achieved an iconic status in mainstream culture as one of the modern world's most recognizable images and most parodied artworks.

Wood wanted to depict the traditional roles of men and women as the man is holding a pitchfork symbolizing hard labor.

***

Amerikan Gotik Grant Wood'un en önemli tablosu denilebilir. Şikago Sanat Enstitüsünde görme şansım olmuştu. Elinde saman tırmığı olan bir çiftçi ile genç bir kadının Amerikan Gotik tarzındaki evin önünde resmedildiği bu tablo 20. yüzyıl Amerikan sanatının en tanınmış ve en çok taklit edilen eserlerindendir.

Wood, bu tabloda dönemin kadınlara ve erkeklere yüklediği rolleri göstermeye çalışmış.


4. Knit Underwear/Yün İç Çamaşırı

Nicholas K Berlin Blouse
D&G Knit Shorts
3.1 Philip Lim "Cadeau" Belt
Phi Metal Cubist Pump

I became a City magazine reader with the February/March issue. The editorials and the photo shootings are very well prepared. This photo is from the feature "Such Things I Do To Make You Love Me". Love the idea of wearing knit thermals as shorts ;)

***

Şubat/Mart sayısı ile birlikte City Magazin okuyucusu oldum. Konular ve fotoğraf kompozisyon ve çekimleri çok güzel hazırlanmış. Bu fotoğraf "Beni Sevmen İçin Yaptıklarım" adlı çekimlerden alıntı. Yün iç çamaşırı şeklindeki şort fikrini beğendim ;)

Rumi in Alexander Wang Thermal/İçlik

2 comments:

  1. Defileleri az da olsa TVden izleme fırsatım oldu. Simay Bülbül'ün makaralarını kaçırdım ama Hatice Gökçe'nin renkli erkek koleksiyonu hoşuma gitti.Ümit Ünal farklı teması ile yaratıcıydı (benim için birazcık fazla :p)
    Türk modacıların adını yurt dışında daha sık duyacağız galiba :-)

    Gitmediysen Ümit Ünal'ın Asmalımescit'teki Doors adlı mağazasını kesinlikle tavsiye ederim. Dekorasyon da giysiler de çok güzel.
    Ben gittiğimde Simay Bülbül'ün deri tasarımlarını da görme fırsatım olmuştu. Özellikle indirim dönemi uğramak gerek bence.

    ReplyDelete
  2. a aaa iyi oldu öğrendiğim fıstıkım. yolum düşerse bakayım. Ne zaman geliyorsuuuuuunn?

    ReplyDelete