Tuesday, October 4, 2011

Mindset&Brain Breaks



I know that some of you don't find these kind of books worth reading. But these two are based on long researches. You might think our parents or grandparents raised their kids not based on this kind of books, nor did they follow professor's suggestions. Or, they didn't structure their work life, or relations with others after long hours of readings. But remember, in this busy world of ours, no one can be with us and show the right way all the time. And it is always hard to cope with difficult situations (for instance kids' tantrums) in a economy, work, traffic-stressed life. I mostly find well-written books like these very helpful. Our stress level is propelling us into self-centered mentality (I am a big fan, but at this point I have to disagree with Ayn Rand). Even though you feel like you know all of the stuff they mention, wouldn't we appreciate to be reminded? Besides, reading is the best way to relax, turns off our brain for a short period of time.

I've read MindSet, which was recommended by Mr. Ziya Boyacıgiller, last year. It is not about positive or negative attitude comparison like others do, fixed and growth mindset instead. Carol Dweck, psychologist at Stanford, explicates her idea of new psychology of success beautifully. It feels like there is so much repetitiveness, but towards the end, you get the idea in your veins ;) Even though I already knew my weakness, the anecdotes were like a wake-up call to me. I limited myself so many times of my life because of my fixed mindset :P After all, I've been successful at most of the stuff I've been involved in, still I found myself right in the middle in this book, and I am working on turning my fixed mindset points into growth mindset.

One of the most important parts of the book was talking about "praise". We make this mistake a lot. Process praise is more effective than trait praise. Please at least read this part of the book. Try to show your appreciation to the hard work, not to the people's talents or smartness (this comes very important when you raise a child).

The other book is "10 Mindful Minutes" by Goldie Hawn. Today I listened to the critics on the radio.It seems like an interesting one, too. This is mostly written for parents, grandparents, and teachers to help shape children's brains and lead happy lives. I am planning to have it in my library.

Enough about books :) Happy Readings!

***

İçinizden bazıları bu tür kitapları okumanın boşuna vakit kaybı olduğunu düşünüyor biliyorum. Yalnız bahsedeceğim iki kitap uzun araştırmalara dayanıyor. Anne-babalarımızın, onların anne-babalarının çocuklarını kitaplara ya da profesörlerin önerilerine göre büyütmediğini düşünebilirsiniz. Veya, iş hayatlarını, insan ilişkilerini uzun okumaların sonucuna göre şekillendirmediler. Bence unutmamalıyız ki, bu denli koşturmacası olan bir hayatta, heran yanımızda bize nasıl davranmamız gerektiğini gösterecek biri olamayacak. Ve ekonomi, iş, trafikten stres yüklü hayatımızda zor durumlarla (özellikle çocukların şu bahsedilen öfke nöbetleri ile) başa çıkabilmek çok da kolay değil. Bu denli güzel yazılmış kitapların bana yardımcı olduğunu hissediyorum. Stres seviyemiz bizi gittikçe ben merkezli bir yaşama doğru çekiyor (ondan çoook etkilenmiş olsam da bu noktada Ayn Rand ile düşüncelerimiz farklılaşıyor ;) ). Yazılanların ya da söylenenlerin hepsini bildiğinizi düşünseniz de, hatırlatılmayı hepimiz de takdir etmez miyiz? Bütün bunlar bir tarafa, okumak kadar insanı rahatlatan başka bir uğraş var mı? Bir süreliğine beyniniz sadece bir noktada, ve siz başka bir alemdesiniz.

Geçtiğimiz sene Ziya Boyacıgiller'in tavsiyesi üzerine MindSet'i okudum. Diğerleri gibi pozitif, negatif düşüncelerin etkisini karşılaştırmak yerine yeni bir fikirle, sabit ve daima gelişmeye hazır zihniyeti karşılaştırıyor. Stanford'ta psikolog olan Carol Dweck çalışmasını çok güzel bir biçimde ayrıntılarıyla açıklamış. Kitapta çok tekrar var gibi ama sonuna doğru damarlarınızda hissediyorsunuz anlattıklarını ;) Zayıf noktalarımı bildiğim halde kitaptaki anektodlar tam bir haydi değişim zamanı diyordu bana. Hayatımın çok noktasında kendi hakkımdaki sabit fikirliliğimle durdurdum atlayışlarımı. Bu zamana kadar katıldığım çoğu işte ya da aktivitede başarılı oldum, yine de kendimi bu kitapta iki zihniyet arasında buldum, şimdi sabit olan noktaları değiştirmeye çalışıyorum.

"Övgü"den bahseden kısım kitabın en önemli bölümlerinden. Bu sıkça yaptığımız bir hata. Yapılan işe övgü herzaman kişiliğe yapılan övgüden çok daha etkili. En azından bu bölümü okumanızı öneririm. Yeteneğe ya da zekiliğe değil, harcanan çabaya göstermeliyiz takdirimizi (özellikle çocuk yetiştirirken) .

Diğer kitap Goldie Hawn'ın "10 Mindful Minutes" (10 Bilinçli Dakika). Bugün radyoda kitap hakkındaki yorumları dinledim, ilginç gibi görünüyor. Çocukların beyinlerini şekillendirmelerine ve mutlu bir yaşama adım atmalarına yardım edebilmeleri için anne-babalar, büyükanne-büyükbabalar, öğretmenlere yazılmış bir kitap. Kitaplarımın arasına eklemeye karar verdim.

Yeter artık ama değil mi kitaplar hakkında? :) Keyifli okumalar!



Carol Dweck

Goldie Hawn


No comments:

Post a Comment