Friday, November 18, 2011

More Prints


As I was helping my daughter with her Thanksgiving Pilgrim Project, I started thinking more about beautiful Turkish designs, especially floral ones. This project expects the kids to talk about their family ancestry, when they made the journey to America, from where they came, etc. with this Pilgrim Doll representative :) Ours is a modern pilgrim. Thus, we went with fairly modern clothes :) She is going to sit on a big Turkey map along with a Turkish flag.

Okay, the point is I was looking for something to draw on the skirt that represents our culture. And of course, an elegant tulip design would do the work. If I buy good fabric paints, I might start putting these motifs on my clothes here and there. I have a Tezhip art at home (painted and gifted by my cousin Yasemin). Tezhip is a Turkish illumination art which has symbolic meanings to each color. This art mostly consists of beautiful flower motifs.

***

Kızıma Şükran Günü Projesi'nde yardım ederken, Türk motiflerini özellikle çiçek desenlerini geçirir oldum aklımdan. Çocukların ailelerini, Amerika'ya nasıl, ne zaman, neden geldiklerini anlatacakları bir proje. Sunuma yardımcı olacak, kendilerini temsil edecek bir de bebekleri olacak yanlarında. Aslında ben bunları yazarken, minik kızım okulda projesini sunuyor olmalı. Bizimki modern bir seyyah bebek. Bu yüzden de geleneksel kıyafetler giyindirmedik ona :) Yanında Türk bayrağı ile büyük bir Türkiye haritası üzerinde duruyor olacak.

Aslında anlatmak istediğim eteğinin üzerine çizmek için aradığımız Türk deseni. Zarif bir lale motifi iyi bir fikir. Kumaş boyası alıp bu desenleri kıyafetlerimin orasına burasına da yerleştirebilirim. Kuzenim Yasemin'in çizip, boyayıp, hediye ettiği bir Tezhip eseri var evde. Tezhip, Türk süsleme, yaldızlama sanatı. Her rengin farklı anlamı var. Çoğunlukla bu sanatta da da çiçek desenleri kullanılıyor.




When I was searching for Turkish prints, I found this beautiful idea and work of Rıfat Özbek. Yastık (Cushion) by Rıfat Özbek. There are three stores; İstanbul, London. Alaçatı. They have all kinds of ethnic designs from all over the world.

***

Türk desenlerini araştırırken, Rıfat Özbek'in harika fikir ve uygulamasıyla karşılaştım. Yastık by Rıfat Özbek. İstanbul, Londra ve Alaçatı'da mağazaları var. Dünyanın heryerinden etnik desenleri kullanmışlar.



Last but definitely not least, gorgeous Ikat designs as a traditional print of Anatolia are also traditional to many different cultures. 

***

Son olarak, harika İkat desenleri, geleneksel Anadolu desenleri olduğu gibi bir çok başka kültürün de geleneksel motifleri.



via R.V.L.H


1 comment:

  1. Rıfat Ozbek'in yastıklarını ben de çok beğeniyorum... Kapalıçarşıda ikat desenli kumaşlar satan bir yer buldum oradan alıp diktirmek istiyorum... Aslını almak isterim ama baya bi indirime girmeleri lazım :)

    ReplyDelete